stiribucuresti.ro 15 milioane de angajati romani ar putea avea salarii mai mici din iulie variantele guvernului pentru reducerea taxarii pe munca

1,5 Milioane de Angajați Români ar putea Avea Salarii Mai Mici din Iulie: Variantele Guvernului pentru Reducerea Taxării pe Muncă

Coaliția de guvernare din România lucrează la trei variante pentru reducerea taxării pe muncă, având în vedere nevoia de a ajusta sistemul fiscal și a îmbunătăți colectarea veniturilor. Potrivit surselor guvernamentale, aceste modificări ar putea intra în vigoare cel mai devreme din toamna anului viitor, odată cu implementarea noii legi a salarizării unitare.

Variantele de Reducere a Taxării

1. Introducerea Impozitului Progresiv

Una dintre variantele propuse este introducerea impozitului progresiv, o măsură care se confruntă însă cu opoziția Partidului Național Liberal (PNL), care susține impozitul unic pe venit. Impozitul progresiv ar impune cote de impozitare mai mari pentru veniturile mai mari, încercând astfel să reducă inegalitățile și să asigure o distribuție echitabilă a poverii fiscale.

2. Impozitul pe Venitul Global

O altă variantă este impozitul pe venitul global sau impozitul pe gospodărie, care ar însemna că impozitul se aplică pe veniturile cumulate ale unei gospodării, nu doar pe veniturile individuale. Aceasta ar permite deduceri și ajustări bazate pe situația financiară globală a gospodăriei, oferind un sistem mai echitabil de impozitare.

3. Deduceri Fiscale

Cea de-a treia variantă propusă implică introducerea deducerilor fiscale pentru diverse categorii sociale, cum ar fi familiile cu copii, persoanele cu dizabilități sau angajații cu venituri mici. Aceste deduceri ar putea contribui la reducerea poverii fiscale pentru categoriile vulnerabile și ar putea stimula consumul și economia.

Impactul Asupra Angajaților

Schimbări pentru Salariul Minim

Un număr semnificativ de angajați români, aproximativ 1,5 milioane, ar putea fi afectați de aceste modificări. În special, scutirea de impozit de 200 de lei pentru salariul minim ar putea fi eliminată, dar Guvernul intenționează să crească salariul minim la 3.700 de lei, ceea ce ar duce la o creștere netă de 159 de lei pentru angajații plătiți la acest nivel.

Declarațiile Premierului

Marcel Ciolacu, premierul României, a recunoscut că impozitarea muncii a fost abordată greșit în trecut, din cauza lipsei de colectare eficientă și de digitalizare. El a subliniat că impozitarea uniformă, indiferent de venituri, este incorectă și că este necesară o reevaluare a sistemului de impozitare pentru a asigura o distribuție mai echitabilă a poverii fiscale.

Concluzie

Reforma fiscală propusă de Guvernul României are potențialul de a schimba semnificativ sistemul de taxare pe muncă, cu efecte directe asupra veniturilor angajaților. Implementarea unei taxe progresive, a impozitului pe venitul global sau a deducerilor fiscale sunt măsuri care vor necesita discuții ample și consens politic pentru a fi implementate eficient și echitabil.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Idei case și grădini pentru proiectele tale de vis. Realizează-ți visele cu cele mai bune sfaturi! Inspiră-te pentru proiectele tale!

Inspira-te Acum