stiribucuresti.ro 1954 anul celei mai grele ierni din bucuresti

1954: Anul Celei Mai Grele Ierni din București

În 1954, Bucureștiul a fost martorul unei ierni de neuitat, cunoscută sub numele de „Marele Viscol”. Această furtună de zăpadă, care a lovit capitala României în două valuri, pe 3 februarie și la sfârșitul aceleiași luni, a marcat întreaga țară cu unul dintre cele mai severe fenomene meteorologice din istoria recentă.

Dezastrul Provocat de „Marele Viscol”

Furtuna a afectat în special estul și sud-estul României, cu Bucureștiul înregistrând rafale de vânt de peste 120 de kilometri pe oră. Zăpada a acoperit casele, blocând ușile și ferestrele, forțând locuitorii să sape tuneluri pentru a ieși la lumină. În unele zone, oamenii mergeau pe deasupra caselor, iar tramvaiele circulau pe linii jos, în timp ce oamenii mergeau la 3-4 metri mai sus.

Intervenția Armatei și Eforturile de Salvare

Pentru a înlătura zăpada, a fost necesară intervenția masivă a armatei. Tancurile au fost folosite pentru a bătucini straturile de zăpadă și pentru transportul esențial de persoane și provizii. Militarii au salvat vieți, au săpat tuneluri și au transportat femeile însărcinate și alimentele către populație. Schiorii au jucat un rol crucial în livrarea pâinii.

Impactul de Lungă Durată al Viscolului

Straturile de zăpadă s-au menținut până în luna mai a acelui an, lăsând o amprentă profundă asupra orașului și locuitorilor săi. Această iarnă grea a rămas în memoria colectivă ca un simbol al rezilienței și solidarității în fața adversității naturale.

Concluzii

„Marele Viscol” din 1954 este un memento al forței naturii și al importanței pregătirii și răspunsului adecvat în fața unor astfel de evenimente extreme. Povestea sa continuă să inspire și să ne reamintească de puterea comunității în vremuri de criză.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Servicii complete pentru documentații de licitații. Obține cele mai bune rezultate cu echipa noastră de experți în domeniu!

Vezi Detalii