stiribucuresti.ro achizitia unei masini electrice prin programul rabla plus in 2024 ce trebuie sa stii

Achiziția unei Mașini Electrice prin Programul Rabla Plus în 2024: Ce Trebuie să Știi

În 2024, achiziția unei mașini electrice prin programul Rabla Plus în România vine cu noi provocări financiare pentru șoferi. Guvernul a redus semnificativ subvențiile pentru mașinile electrice și panourile fotovoltaice, o decizie care ar putea descuraja investițiile în energia nepoluantă.

Schimbări în Programul Rabla Plus

  • Reducerea Subvențiilor: În 2024, valoarea tichetului Rabla Plus scade considerabil, afectând direct costul final al mașinilor electrice pentru consumatori.
  • Impactul asupra Prețurilor: Până acum, un șofer putea achiziționa o mașină electrică cu un preț redus semnificativ datorită aportului statului. De exemplu, pentru o mașină electrică de 25.000 de euro, șoferul plătea aproximativ 14.000 de euro, restul fiind acoperit de stat. Cu noile schimbări, această diferență se va mări.

Reacții și Implicații

  • Creșterea Costurilor pentru Consumatori: Șoferii vor trebui să plătească mai mult pentru achiziția unei mașini electrice, ceea ce ar putea reduce interesul pentru aceste vehicule ecologice.
  • Opinii Divizate: Unii experți auto și consumatori consideră această decizie drept una negativă, care va afecta atât piața auto, cât și eforturile de reducere a emisiilor de carbon.

Situația Pieței Auto Electrice

  • Vânzări în Creștere: În primele 11 luni ale anului 2023, românii au cumpărat peste 31.000 de mașini electrice și plug-in hybrid, în creștere cu o treime față de anul precedent.
  • Preferințe ale Șoferilor: Mulți șoferi au optat pentru mașini electrice cu prețuri în jurul valorii de 20.000 de euro, care, cu ajutorul subvențiilor, deveneau mai accesibile.

Alte Reduceri de Subvenții

  • Programul Casa Verde: Nu doar subvențiile pentru mașini electrice sunt afectate, ci și cele pentru panourile fotovoltaice prin programul Casa Verde, unde sprijinul de la stat se reduce semnificativ.

Concluzie

Schimbările aduse programului Rabla Plus în 2024 reprezintă o provocare majoră pentru piața auto electrică din România. Reducerea subvențiilor va avea un impact direct asupra prețurilor și ar putea încetini tranziția către o mobilitate mai ecologică. Este important ca șoferii să fie conștienți de aceste schimbări și să-și planifice achizițiile în consecință.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Service auto și stație ITP în sectorul 1. Întreținere și reparații rapide și de încredere! Alege cele mai bune servicii auto!

Vezi Serviciile