stiribucuresti.ro achizitiile publice si coruptia in romania o problema persistenta

Achizițiile Publice și Corupția în România: O Problemă Persistentă

Achizițiile publice reprezintă un domeniu esențial în administrarea resurselor statului, dar în România, acest sector a fost adesea umbrit de probleme de corupție și ineficiență. Corupția în achizițiile publice nu doar că dăunează economiei, dar subminează și încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Natură și Impactul Corupției în Achizițiile Publice

 • Licitații Trucate și Supraevaluări: Unul dintre cele mai comune moduri în care se manifestă corupția este prin licitații trucate, unde contractele sunt atribuite unor companii „preferate” în schimbul unor mită sau favoruri.
 • Supraevaluarea Costurilor: O altă problemă este supraevaluarea costurilor proiectelor, ceea ce duce la cheltuirea ineficientă a fondurilor publice.
 • Impactul asupra Calității Serviciilor: Corupția în achizițiile publice afectează calitatea infrastructurii și serviciilor oferite cetățenilor.

Cauzele Corupției în Achizițiile Publice

 • Lipsa de Transparență: Procesele de licitație adesea lipsesc de transparență și de mecanisme eficiente de control și supraveghere.
 • Legislație Deficientă: Legislația în domeniul achizițiilor publice poate fi neclară sau insuficientă, oferind astfel spațiu pentru abuzuri.
 • Cultura Corupției: Există o „cultură a corupției” înrădăcinată în unele segmente ale administrației publice, care perpetuează aceste practici.

Eforturi de Combatere a Corupției

 • Reformarea Legislației: Au fost făcute eforturi pentru a reforma legislația privind achizițiile publice, pentru a o face mai transparentă și mai greu de manipulat.
 • Rolul Instituțiilor de Control: Instituții precum Direcția Națională Anticorupție (DNA) joacă un rol crucial în investigarea și pedepsirea cazurilor de corupție.
 • Inițiativele Societății Civile: Organizațiile societății civile și grupurile de monitorizare contribuie la creșterea transparenței și responsabilității în achizițiile publice.

Provocări și Perspective

 • Combaterea Corupției la Nivel Înalt: O provocare majoră rămâne combaterea corupției în rândul oficialilor de rang înalt și a politicienilor.
 • Educația și Conștientizarea: Este esențială educarea funcționarilor publici și a cetățenilor despre importanța transparenței și a integrității în achizițiile publice.

Concluzie

Corupția în achizițiile publice în România rămâne o problemă serioasă, care necesită o abordare multi-dimensională pentru a fi combătută eficient. Prin reforme legislative, acțiuni de control riguroase și o mai mare implicare a societății civile, se pot face pași importanți către un sistem de achiziții publice mai transparent și mai just.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Administrare site eficientă, asigură-ți funcționarea optimă a site-ului tău, beneficiază de servicii de administrare site!

Vezi Ofertele