stiribucuresti.ro amanarea austeritatii pentru bugetari si impactul asupra mediului privat in 2024

Amânarea Austerității pentru Bugetari și Impactul asupra Mediului Privat în 2024

Guvernul României a decis recent să amâne măsurile de austeritate pentru sectorul bugetar până după alegerile europarlamentare, lăsând astfel mediul privat să suporte singur povara acestor măsuri în 2024. Această decizie, consemnată în Ordonanța de Urgență 115/2023, publicată în Monitorul Oficial, amână cu jumătate de an reorganizarea instituțiilor publice, o măsură considerată inițial ca fiind cea mai eficientă pentru economii bugetare.

Contextul Măsurilor de Austeritate

În toamna anului 2023, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș au recunoscut o gaură de 20 de miliarde de lei în buget și au anunțat măsuri de austeritate atât pentru mediul privat, cât și pentru bugetari. Aceste măsuri includeau taxe și impozite noi pentru firme, precum și reorganizarea instituțiilor publice.

Amânarea Reorganizării Instituțiilor Publice

Cu toate acestea, guvernul PSD-PNL a decis să amâne reorganizarea instituțiilor publice până la data de 30 iunie 2024. Această amânare înseamnă că mediul privat va fi singurul afectat serios de măsurile de austeritate în 2024, cum ar fi creșterile de taxe, instituirea de noi impozite și eliminarea unor facilități fiscale.

Creșterea Salariilor Bugetarilor și Excepții pentru Orele Suplimentare

Ordonanța de urgență prevede, de asemenea, o creștere generală a salariilor tuturor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie 2024. În plus, bugetarii nu vor primi bani în 2024 pentru orele suplimentare, ci zile libere, cu excepția categoriilor de ”speciali” (polițiști, jandarmi, militari, angajații serviciilor secrete), care vor fi plătiți pentru munca suplimentară.

Impactul asupra Mediului Privat

Creșterile de taxe și impozite, precum și eliminarea facilităților fiscale, rămân în vigoare pentru mediul privat. Aceste măsuri includ impozitarea microîntreprinderilor, impozitul minim pentru companiile mari, taxe suplimentare pentru bănci și companiile din petrol și gaze, precum și modificări în fiscalizarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță.

Concluzie

Decizia guvernului de a amâna măsurile de austeritate pentru sectorul bugetar pune o presiune suplimentară asupra mediului privat în 2024. Această situație subliniază nevoia de echilibru în aplicarea măsurilor fiscale și de austeritate, pentru a nu afecta disproporționat un anumit sector al economiei.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Firme de prestări servicii la un click distanță. Găsește rapid serviciile de care ai nevoie, firme de prestări servicii care te pot ajuta!

Vezi Ofertele