stiribucuresti.ro anaf devine big brother pentru romani prin sistemul e factura

ANAF Devine „Big Brother” pentru Români prin Sistemul e-Factura

Începând cu 1 iulie 2024, ANAF implementează sistemul e-Factura, care va colecta toate datele personale ale contribuabililor din România. Acest sistem digital obligă firmele să transmită electronic facturile emise, facilitând astfel monitorizarea tranzacțiilor economice.

Ce Implică Sistemul e-Factura?

Sistemul e-Factura urmărește să îmbunătățească transparența fiscală și să combată evaziunea fiscală prin digitalizarea completă a procesului de facturare. Toate facturile emise în relațiile business-to-business (B2B) și business-to-government (B2G) vor trebui să fie transmise prin acest sistem.

Sanctiuni pentru Nerespectare:

  • Nerespectarea termenului de transmitere a facturilor prin e-Factura poate atrage amenzi între 1.000 și 10.000 lei, în funcție de categoria contribuabilului.

Monitorizarea Cumpărăturilor prin Aplicații și Carduri de Fidelitate

În plus față de monitorizarea facturilor, ANAF extinde supravegherea către cumpărăturile făcute de români prin aplicații și carduri de fidelitate. Astfel, datele de cumpărare colectate prin aceste metode vor fi centralizate pentru a asigura o imagine completă a tranzacțiilor economice ale fiecărui individ.

Reacții și Îngrijorări

Reacția Publicului:

  • Mulți români și organizații pentru drepturile consumatorilor și-au exprimat îngrijorarea cu privire la invazia în viața privată și la potențialele abuzuri de putere ale ANAF.

Opinie Expert:

  • „Aceasta reprezintă o mișcare fără precedent în digitalizarea fiscală, dar necesită garanții stricte pentru protecția datelor personale” a declarat un expert fiscal.

Concluzie

Implementarea sistemului e-Factura și extinderea monitorizării ANAF asupra tranzacțiilor economice prin aplicații și carduri de fidelitate marchează o nouă eră în administrarea fiscală din România. Deși obiectivul este de a crește transparența și de a reduce evaziunea fiscală, măsurile propuse ridică semne de întrebare cu privire la protecția datelor și drepturile la intimitate ale contribuabililor.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Gazduire web performantă pentru afaceri. Beneficiază de servicii de top pentru site-ul tău! Descoperă serviciile de găzduire!

Vezi Ofertele