stiribucuresti.ro anaf si campania de controale un scut de foc asupra firmelor dar cat de eficient

ANAF și Campania de Controale: Un Scut de Foc asupra Firmelor, dar Cât de Eficient?

În luna mai 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat un număr record de 7.300 de controale la firmele din România, un demers care se înscrie în eforturile continue ale instituției de a combate evaziunea fiscală și de a asigura conformitatea fiscală. Această intensificare a controalelor vine pe fondul unei strategii complexe și agresive de monitorizare și verificare a contribuabililor, care a fost adoptată în ultimii ani​.

ANAF în Acțiune: Domenii și Tehnici de Verificare

Controalele ANAF nu se limitează doar la companiile mari sau cele din domenii specifice. Instituția a aplicat o abordare largă, vizând diverse sectoare economice, de la producție și agricultură, până la turism și construcții. Un accent deosebit a fost pus pe verificarea existenței sediilor fixe și permanente, un subiect intens discutat în contextul fiscal internațional. Inspecțiile privind sediile fixe abordează și noțiunea de sediu permanent, o problemă complexă care implică numeroase resurse umane și materiale.

Impactul și Rezultatele Controalelor

În 2023, ANAF a efectuat peste 87.000 de controale fiscale și antifraudă, identificând obligații fiscale suplimentare în valoare de 11 miliarde de lei. În același an, au fost transmise peste 12.500 de notificări de conformare contribuabililor, pentru riscuri fiscale totale estimate la 1,1 miliarde de lei. Aceste acțiuni reflectă determinarea ANAF de a aduce la lumină neregulile fiscale și de a îmbunătăți conformitatea în rândul firmelor.

Controverse și Critici

În ciuda eforturilor susținute, ANAF se confruntă cu numeroase critici. Una dintre întrebările retorice care persistă este de ce ANAF își concentrează atenția în principal asupra companiilor mici și mijlocii, în timp ce marile corporații și persoanele care oferă servicii sau vând produse fără a deține o firmă par să fie mai puțin vizate. Piețele și internetul sunt pline de exemple de astfel de activități neînregistrate, iar această situație ridică semne de întrebare cu privire la eficiența și echitatea controalelor fiscale.

Un alt aspect controversat este abordarea formalistă și agresivă a ANAF, în special în ceea ce privește serviciile intra-grup și documentația justificativă. Firmele sunt adesea contestate pe baza insuficienței documentelor justificative, chiar dacă acestea au fost furnizate în mod sistematic și proactiv.

Concluzie

Controalele ANAF din ultima perioadă demonstrează un angajament clar față de combaterea evaziunii fiscale și asigurarea conformității. Cu toate acestea, întrebările persistente cu privire la selecția țintelor și echitatea procesului de control evidențiază necesitatea unei reevaluări a strategiilor de inspecție. Într-o economie dinamică și complexă, este esențial ca ANAF să își ajusteze metodele pentru a aborda în mod eficient toate formele de neconformitate fiscală, indiferent de mărimea sau profilul contribuabililor implicați.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Oferte de top la magazinul online. Descoperă produsele la prețuri speciale! Vizitează-ne pentru cele mai bune oferte de astăzi!

Vezi Ofertele