stiribucuresti.ro avertismente serioase din partea comisiei europene pentru romania directie gresita si intarzieri in pnrr

Avertismente Serioase din Partea Comisiei Europene pentru România: Direcție Greșită și Întârzieri în PNRR

Comisia Europeană a transmis o serie de avertismente și critici severe la adresa României, în urma unei vizite de evaluare a stadiului Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Principalele preocupări ale Comisiei se referă la execuția bugetară slabă a țării, la un deficit bugetar anticipat de 7% pentru acest an și la întârzierile semnificative în implementarea investițiilor prevăzute în PNRR.

Execuția Bugetară și Deficitul Anticipat

Oficialii europeni au exprimat îngrijorări serioase cu privire la situația fiscală a României, subliniind că deficitul bugetar ar fi trebuit să fie corectat până în acest an. Cu toate acestea, tendința actuală indică o direcție greșită, cu un deficit care ar putea atinge 7% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, depășind estimările anterioare care anticipau o scădere. Această situație fiscală dificilă, combinată cu deficitul de cont curent, reprezintă o amenințare majoră pentru stabilitatea economică a țării.

Întârzieri în Implementarea PNRR

În ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență, Comisia Europeană a constatat întârzieri semnificative în implementarea investițiilor. Multe dintre proiectele prevăzute în plan sunt întârziate, iar unele nici măcar nu au fost demarate. Această situație pune în pericol primirea fondurilor europene alocate pentru aceste investiții, deoarece orice jalon neîndeplinit la timp înseamnă că România nu va primi banii aferenți.

Celine Gauer, director general SG RECOVER și responsabilă pentru gestionarea PNRR la nivel european, a transmis un mesaj de urgență și apel la sprijin, subliniind necesitatea accelerării implementării PNRR. De asemenea, a fost evidențiată necesitatea unui plan fiscal credibil pe termen mediu și a unei reforme fiscale care să abordeze provocările actuale.

Apelul Comisiei Europene

Comisia Europeană a făcut apel la autoritățile române să adopte măsuri urgente pentru a redresa situația fiscală și pentru a accelera implementarea PNRR. Este esențial ca România să utilizeze anul 2024 pentru a recupera întârzierile și pentru a asigura că toate investițiile și reformele prevăzute în plan sunt realizate în timp util.

Aceste avertismente vin într-un moment critic pentru România, subliniind necesitatea unei acțiuni rapide și eficiente din partea guvernului pentru a evita pierderea fondurilor europene și pentru a asigura o redresare economică sustenabilă.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Servicii de promovare a afacerii tale. Atinge noi clienți și crește-ți afacerea cu ajutorul nostru! Profită de promovare eficientă!

Află Mai Multe