stiribucuresti.ro bucurestiul marcheaza un progres semnificativ in protectia mediului cu noua statie moderna de epurare a apelor reziduale

Bucureștiul Marchează un Progres Semnificativ în Protecția Mediului cu Noua Stație Modernă de Epurare a Apelor Reziduale

După aproape jumătate de secol de lucrări, Bucureștiul a finalizat un proiect esențial pentru protecția mediului: o stație modernă de epurare a apelor reziduale la Glina. Această realizare reprezintă un pas major în eforturile de a reduce poluarea râului Dâmbovița și de a îmbunătăți calitatea apei în regiune.

Capacitatea Îmbunătățită a Stației de Epurare

Stația de Epurare Glina, acum extinsă și modernizată, are capacitatea de a trata toată cantitatea de apă uzată din Capitală. Cu o capacitate de aproximativ 12 m³/s, stația asigură că apa care se întoarce în Dâmbovița, și ulterior în Argeș și Dunăre, este mult mai curată. Acest lucru reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de situația anterioară, când stația putea curăța doar 60% din volumul de apă uzată.

Procesul de Epurare și Impactul său

Laurentiu Gheorghită, managerul de proiect, a explicat că noua stație de epurare elimină nisipul, poluanții, grăsimile și alte reziduuri care ajung în canalizare, asigurând astfel o apă curată care se descarcă în râul Dâmbovița. Acest proces contribuie la reducerea poluării unuia dintre cele mai importante cursuri de apă din România.

Incineratorul de la Glina: Un Proiect Zero Poluant

Un aspect remarcabil al stației este incineratorul de la Glina, primul de acest fel din România și unul dintre cele mai mari din Europa. Cu două furnale și o temperatură de peste 800 de grade Celsius, incineratorul are capacitatea de a procesa 33 de tone de nămol pe oră. Căldura generată este utilizată pentru producerea de energie electrică, iar cenușa rezultată poate fi folosită în construcții.

Finanțarea și Importanța Proiectului

Proiectul, care a costat 650 de milioane de lei, a fost finanțat în mare parte de Banca Mondială, cu cofinanțare asigurată de statul român și Municipiul București. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a subliniat importanța acestui proiect pentru protecția mediului și pentru îmbunătățirea calității vieții în București.

Concluzii

Finalizarea stației de epurare a apelor reziduale la Glina reprezintă un moment istoric pentru București și un exemplu de angajament față de protecția mediului și dezvoltarea sustenabilă. Această realizare va avea un impact pozitiv semnificativ asupra calității apei în regiune și va contribui la reducerea poluării într-unul dintre cele mai importante ecosisteme acvatice din România.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Informații utile despre turism și călătorii. Planifică-ți vacanța cu cele mai bune sfaturi și recomandări! Descoperă destinațiile!

Află Mai Multe