stiribucuresti.ro ce poti face daca un chirias nu paraseste imobilul in bucuresti

Ce Poți Face Dacă Un Chiriaș Nu Părăsește Imobilul în București

În București, gestionarea unui chiriaș care nu părăsește imobilul după expirarea contractului poate fi o situație frustrantă și complicată, mai ales dacă contractul de închiriere nu este înregistrat la ANAF. În astfel de cazuri, proprietarii au câteva opțiuni legale și administrative pentru a rezolva problema.

Contextul Situației

Contractul de închiriere al chiriașului a expirat recent. Acesta a solicitat o prelungire de o săptămână, însă acum, cu doar câteva zile înainte de termenul stabilit, nu dă semne că intenționează să se mute. În această situație, proprietarul se confruntă cu dilema de a alege cea mai bună cale de acțiune pentru a-și recupera proprietatea.

Opțiuni Legale și Administrative

 1. Comunicarea cu Chiriasul:
  • În primul rând, este esențial să încerci să comunici cu chiriașul și să clarifici situația. Întreabă-l direct despre intențiile sale și reamintește-i de termenul stabilit pentru plecare.
 2. Notificare Scrisă:
  • Trimite o notificare scrisă prin care îi soliciți să părăsească imobilul până la data stabilită. Aceasta ar trebui să fie clară și fermă, specificând că eșecul de a se conforma va duce la acțiuni legale.
 3. Consultarea unui Avocat:
  • Deși implicarea unui avocat poate părea complicată, consultarea unuia te poate ajuta să înțelegi mai bine drepturile tale legale și să planifici următorii pași. Un avocat te poate ajuta să formulezi notificările și să te pregătești pentru eventuale acțiuni legale.
 4. Acțiuni Legale:
  • Dacă chiriașul refuză să părăsească imobilul, ai dreptul să inițiezi o acțiune de evacuare în instanță. Deși acest proces poate fi de durată, este cea mai sigură cale de a rezolva legal situația.

Schimbarea Îlăușii Ușii: O Soluție Riscantă

O soluție aparent simplă ar putea fi schimbarea încuietorii ușii în absența chiriașului. Totuși, această acțiune poate avea consecințe legale grave:

 • Legalitate: Chiar dacă chiriașul nu are un contract înregistrat la ANAF, el are totuși anumite drepturi legale de ocupare a imobilului până la evacuarea oficială. Schimbarea încuietorii ar putea fi considerată o acțiune ilegală de evacuare forțată.
 • Intervenția Poliției: Dacă chiriașul încearcă să intre în imobil și se ajunge la conflicte violente, poliția va interveni. În astfel de cazuri, proprietarul poate fi acuzat de comportament abuziv sau de încălcare a drepturilor chiriașului.

Concluzii

Situația unui chiriaș care refuză să părăsească imobilul poate fi gestionată mai eficient prin comunicare și proceduri legale corecte. Chiar dacă apelarea la avocați și instanțe poate părea complicată, aceasta este calea cea mai sigură și legală pentru a-ți recupera proprietatea. Evită acțiunile impulsive, cum ar fi schimbarea încuietorii, care pot complica și mai mult situația.

Pentru mai multe informații și asistență juridică specifică, este recomandat să consulți un avocat specializat în drept imobiliar.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Gazduire web performantă pentru afaceri. Beneficiază de servicii de top pentru site-ul tău! Descoperă serviciile de găzduire!

Vezi Ofertele