stiribucuresti.ro crestere a tarifelor rca pentru 2024 detalii publicate de asf

Creștere a Tarifelor RCA pentru 2024: Detalii Publicate de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat recent noile tarife de referință pentru polițele obligatorii RCA (răspundere civilă auto) pentru anul 2024. Conform informațiilor publicate, se observă creșteri mici față de tarifele de referință stabilite în primăvara acestui an, când măririle au fost și de peste 40%.

Tarifele de Referință RCA pentru 2024

Tarifele de referință sunt orientative, calculate pentru o perioadă de un an și nu țin cont de bonificațiile sau penalizările aplicate de asiguratori pentru fiecare șofer în parte. Aceste tarife sunt deosebit de importante pentru deținătorii de polițe cu risc ridicat. În cazul în care asigurătorii oferă cel puțin trei oferte de preț cu 36% peste rata de referință, titularii de polițe se încadrează în categoria de risc ridicat și pot solicita tarife de asigurare mai mici de la Biroul Asigurătorilor Auto.

Plafonarea Polițelor RCA și Evoluția Tarifelor

Până la sfârșitul anului 2023, prețul polițelor RCA a fost plafonat prin decizii ale Guvernului, luate pe fondul falimentului companiei Euroins. Începând cu 1 ianuarie 2024, această plafonare va expira.

Cele mai mari tarife de referință RCA sunt pentru proprietarii de mașini cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani care conduc mașini cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc. De exemplu, pentru această categorie, ASF a anunțat un tarif de referință RCA de 4.747 de lei, în creștere ușoară cu 0,8% față de tariful de 4.709 lei publicat în februarie.

Impactul asupra Tinerilor Șoferi

Tinerii șoferi sunt cei mai afectați de aceste scumpiri. De exemplu, șoferii cu vârste între 31-40 de ani care conduc mașini de peste 2500 cmc au acum un tarif de referință de 2.793 lei, față de 2.832 de lei în februarie. O scădere se constată și la persoanele juridice care au mașini electrice, unde tariful de referință este acum de 2.586 de lei, comparativ cu 2.736 de lei în februarie.

Concluzii

Aceste ajustări ale tarifelor RCA reflectă dinamica pieței de asigurări și necesitatea de a echilibra riscurile. ASF continuă să monitorizeze piața și să asigure un cadru echitabil pentru toți participanții. Deținătorii de polițe sunt sfătuiți să se informeze și să compare ofertele disponibile pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru nevoile lor.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Ultimele știri, actualizate non-stop. Rămâi la curent cu tot ce este nou și important! Vizitează-ne și află cele mai recente știri!

Citește Acum