stiribucuresti.ro cresterea taxelor din 2025 ce scenarii sunt pe masa

Creșterea Taxelor din 2025: Ce Scenarii Sunt pe Masă

Coaliția de guvernare PSD-PNL analizează mai multe scenarii pentru majorarea taxelor începând din 2025, având în vedere un deficit bugetar semnificativ. Unul dintre scenarii propune creșterea cotei generale de TVA de la 19% la 21%. Alte propuneri includ majorarea cotei unice de impozitare sau introducerea unor noi niveluri de impozit pe venituri. Această analiză vine în contextul în care România trebuie să respecte angajamentele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și să echilibreze finanțele publice.

Contextul Bugetar

Deficitul bugetar al României a atins un nivel record de 35,88 miliarde de lei în primele trei luni ale anului, echivalent cu 2,06% din PIB. Aceasta reprezintă o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când deficitul era de 1,48%. Creșterea cheltuielilor publice și majorarea pensiilor din septembrie 2023 au contribuit la această situație.

Scenarii de Creștere a Taxelor

Majorarea TVA

Una dintre măsurile discutate este creșterea TVA de la 19% la 21%. În prezent, România are trei cote de TVA: 5%, 9% și 19%. Majorarea TVA ar putea ajuta la creșterea veniturilor bugetare necesare pentru a acoperi deficitul.

Introducerea unei Cote Progresive

Un alt scenariu este introducerea unui impozit progresiv pe venituri. În prezent, impozitul pe venituri este de 10%, iar impozitul pe dividende este de 8%. PSD dorește să crească impozitul pe venituri de la 10% la 16% sau să impună cote suplimentare pentru veniturile mari.

Reacții și Analize

Consultanții fiscali și analiștii economici sunt de acord că majorările de taxe sunt inevitabile pentru anul viitor, subliniind că România trebuie să adopte măsuri pentru a respecta angajamentele internaționale și pentru a echilibra bugetul. FMI și Banca Mondială au recomandat reforme fiscale suplimentare, inclusiv simplificarea TVA și reintroducerea impozitării progresive a veniturilor.

Reformele Necesare

Specialiștii subliniază necesitatea unor reforme structurale, cum ar fi reforma administrativ-teritorială, reforma companiilor de stat și a sistemului de sănătate. Aceste măsuri ar putea ajuta la îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice și la reducerea deficitului bugetar pe termen lung.

În concluzie, creșterea taxelor este un pas aproape inevitabil pentru România, având în vedere contextul economic și angajamentele internaționale. Coaliția de guvernare trebuie să găsească soluții pentru a echilibra bugetul și a asigura sustenabilitatea financiară a țării.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Centrale peleți de calitate superioară pentru eficiență maximă. Economisește energie și bani cu noile tehnologii!

Vezi Ofertele