stiribucuresti.ro 1

Declinul Fertilității Globale: Provocări și Necesitatea Imigrației Deschise

Un studiu recent publicat în revista The Lancet evidențiază o tendință îngrijorătoare la nivel global: majoritatea țărilor nu își vor putea menține nivelul actual al populației din cauza scăderii ratei fertilității. Această scădere semnificativă a fertilității anticipează dezechilibre majore între regiunile lumii, cu implicații profunde asupra creșterii economice și a structurii sociale.

Datele Studiului

Studiul arată că, până în 2050, 155 din 204 țări și teritorii analizate (aproximativ 76%) vor avea rate de fertilitate sub nivelul necesar pentru înlocuirea populației, adică sub 2,1 copii per femeie. Până în 2100, se estimează că acest număr va crește la 198 de țări, reprezentând 97% din total. În 2021, 110 țări (54%) se aflau deja sub acest prag.

Rata globală de fertilitate a scăzut de la aproximativ 5 copii per femeie în 1950 la 2,2 în 2021, iar studiul prognozează că peste trei sferturi din nașterile viitoare se vor concentra în țările cu venituri mici și medii, mai ales în Africa subsahariană.

Implicații Economice și Sociale

Declinul fertilității în țările dezvoltate și creșterea populației în țările sărace creează un dezechilibru care poate avea consecințe semnificative pe plan economic și social. Scăderea forței de muncă și îmbătrânirea populației în țările dezvoltate pot împiedica creșterea economică, în timp ce creșterea rapidă a populației în țările sărace pune presiune pe resursele și infrastructura existentă.

Soluții și Provocări

Cercetătorii sugerează că nu există o soluție universală pentru această problemă. Deși politici sociale precum concediile parentale extinse și îngrijirea gratuită a copiilor pot oferi un impuls fertilității, majoritatea țărilor vor rămâne sub pragul necesar pentru menținerea populației actuale. Imigrația deschisă este văzută ca o necesitate pentru susținerea creșterii economice în țările cu rate scăzute de fertilitate.

Concluzii

Studiul subliniază necesitatea unei reorganizări a societăților pentru a face față schimbărilor demografice anticipate. Adaptarea la o lume cu o dinamică a populației profund schimbată va necesita soluții inovatoare pentru a menține creșterea economică și coeziunea socială. În acest context, imigrația deschisă și politici sociale adaptate pot juca un rol crucial în abordarea provocărilor viitoare.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Știri locale relevante și actualizate. Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în comunitatea ta! Vizitează-ne pentru cele mai noi știri!

Citește Acum