stiribucuresti.ro esecul programului rabla plus pentru persoane fizice fondurile redistribuite catre firme

Eșecul Programului Rabla Plus pentru Persoane Fizice: Fondurile Redistribuite către Firme

Programul „Rabla Plus” destinat persoanelor fizice a întâmpinat dificultăți majore, iar fondurile neconsumate vor fi redirecționate către persoane juridice. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a explicat că, după reducerea voucherului pentru mașinile electrice de la 10.000 de euro la 5.000 de euro, interesul din partea persoanelor fizice a scăzut sub așteptări. În schimb, companiile au epuizat rapid bugetul alocat, demonstrând o capacitate mai mare de absorbție a fondurilor.

O Dinamică Schimbătoare în Piața Auto

La nivel mondial, există o tendință crescândă către achiziționarea de autoturisme electrice, iar România nu face excepție. Cu toate acestea, ajustările financiare recente au afectat negativ segmentul destinat persoanelor fizice. În acest context, Fechet a subliniat că o mașină folosită de o companie parcurge, în medie, mai mulți kilometri decât una utilizată de o persoană fizică, ceea ce ar putea justifica această redistribuire a fondurilor.

Statisticile Pieței Auto din România

Conform datelor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în aprilie 2024, cota de piață a autoturismelor „verzi” (electrice și hibride plug-in) a crescut la 23,5%, depășind cu 11,3 puncte procentuale cota deținută de motoarele diesel. Cu toate acestea, vânzările de autoturisme full electrice au scăzut cu 18,3% față de anul anterior, ajungând la o cotă de piață de doar 5,5%.

Perspective pentru Viitor

Ministrul Fechet a menționat planurile pentru subvenționarea leasingului operațional pentru mașini electrice în perioada 2025-2030. Această inițiativă urmărește să sprijine industria auto și să încurajeze tranziția către vehicule ecologice. De asemenea, ministerul își propune să aloce bugete record pentru programul „Rabla Plus” și în anii următori, pentru a stimula cererea și a susține producătorii și importatorii auto.

Întrebări și Critici

Redistribuirea fondurilor de la persoanele fizice către firme ridică întrebări cu privire la echitatea și eficiența programului „Rabla Plus”. De ce nu a fost posibilă ajustarea programului pentru a atrage mai mulți beneficiari individuali? Criticii sugerează că o mai bună comunicare și stimulente adaptate ar fi putut preveni acest eșec.

În concluzie, programul „Rabla Plus” pentru persoane fizice a eșuat să îndeplinească așteptările, iar Guvernul a decis să redirecționeze fondurile către firme, unde cererea este mai mare. În timp ce această măsură poate părea justificată din perspectiva utilizării eficiente a fondurilor, ea subliniază necesitatea unei reevaluări a modului în care sunt structurate și promovate astfel de programe.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Informații de actualitate din Prahova. Află tot ce este important din județul Prahova! Rămâi informat cu cele mai noi știri locale!

Citește Acum