stiribucuresti.ro european health data space un nou capitol pentru sanatatea digitala in ue

European Health Data Space: Un Nou Capitol pentru Sănătatea Digitală în UE

Parlamentul European a votat recent pentru crearea Spațiului European de Date de Sănătate (European Health Data Space – EHDS), o inițiativă semnificativă care vizează facilitarea accesului la date medicale pe întreg continentul. Această inițiativă reprezintă un pilon cheie al Uniunii Europene de Sănătate și este menită să consolideze accesul și controlul cetățenilor asupra propriilor date de sănătate, permitând în același timp utilizarea și reutilizarea securizată a acestor date pentru cercetare, inovație și elaborarea politicilor.

Beneficii și Caracteristici

EHDS va permite cetățenilor să controleze datele lor de sănătate și va facilita schimbul de date pentru îngrijiri medicale în toată UE. Sistemul va crea un piață unică pentru sistemele electronice de înregistrare a sănătății și va stabili un cadru de încredere pentru accesul securizat la o gamă largă de date de sănătate. Prin aceasta, EHDS urmărește să maximizeze potențialul oferit de schimbul și reutilizarea sigură a datelor de sănătate pentru beneficiul pacienților, cercetătorilor, inovatorilor și reglementatorilor.

Implicații Legale și de Confidențialitate

EHDS se va construi pe baza unor reglementări existente, cum ar fi Regulamentul General privind Protecția Datelor (GDPR), Actul de Guvernanță a Datelor și alte directive relevante, furnizând reguli specifice sectorului de sănătate, luând în considerare sensibilitatea datelor de sănătate. De asemenea, spațiul va include reguli pentru opt-out, permițând statelor membre să ofere posibilitatea cetățenilor de a opta pentru excluderea din infrastructurile dezvoltate sub EHDS.

Provocări și Considerații

Negocierile trilogului, care implică Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, abordează diverse preocupări, inclusiv necesitatea de a echilibra respectarea dorințelor pacienților cu asigurarea accesului la datele necesare în interes public. Se subliniază importanța angajamentului puternic din partea lucrătorilor care vor implementa sistemul și se recunoaște rolul vital al partenerilor sociali și al angajamentului lucrătorilor.

Concluzii

Implementarea cu succes a Spațiului European de Date de Sănătate va necesita o abordare colaborativă care să pună accent pe angajamentul activ al lucrătorilor, să prioritizeze încrederea pacienților, să recunoască rolul partenerilor sociali și să evite comercializarea suplimentară a sănătății și îngrijirii. Acest demers ambițios are potențialul de a transforma gestionarea sănătății în UE, oferind în același timp protecții robuste pentru datele personale ale pacienților.

Pentru mai multe detalii despre EHDS, puteți accesa site-ul Comisiei Europene și EPSU.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Servicii SEO profesionale pentru vizibilitate maximă. Crește-ți traficul și îmbunătățește-ți rankingul! Alege serviciile noastre SEO!

Află Mai Multe