stiribucuresti.ro hidroelectrica aduce vesti proaste scadere semnificativa a profitului in t1 2024

Hidroelectrica Aduce Vești Proaste: Scădere Semnificativă a Profitului în T1 2024

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie verde din România, a raportat o scădere semnificativă a profitului în primul trimestru al anului 2024. Profitul net a scăzut cu 23%, ajungând la 1,326 miliarde de lei, față de 1,723 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului 2023. Veniturile companiei au scăzut și ele cu 22%, ajungând la 2,536 miliarde de lei. Această performanță financiară sub așteptări este atribuită scăderii producției de energie și a prețurilor de vânzare mai mici.

Factori Contribuitori

Condițiile Hidrologice

Diminuarea producției de energie electrică cu 3% în T1 2024 este cauzată în principal de condițiile hidrologice nefavorabile. În martie 2024, debitul mediu al Dunării a scăzut cu 15% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, afectând negativ producția Hidroelectrica.

Scăderea Prețului SPOT

Un alt factor important care a contribuit la scăderea veniturilor Hidroelectrica a fost reducerea prețului SPOT în primele trei luni ale anului 2024. De asemenea, compania nu a reușit să își vândă întreaga cantitate de energie alocată în cadrul licitației anuale din decembrie 2023 pentru anul 2024, ceea ce a dus la o scădere a veniturilor cu 30%.

Venituri și Costuri

Veniturile din furnizarea de energie electrică au scăzut cu 24%, ajungând la 622 milioane de lei, iar alte venituri din contracte cu clienții au înregistrat o scădere de 55%, ajungând la 61 milioane de lei. În același timp, costurile de transfer aferente furnizării de energie au crescut cu 14%, atingând 380 milioane de lei.

Concluzie

Performanța sub așteptări a Hidroelectrica în primul trimestru al anului 2024 subliniază provocările cu care se confruntă compania în contextul unor condiții hidrologice nefavorabile și al unei piețe de energie volatile. Cu toate acestea, Hidroelectrica rămâne un actor esențial în sectorul energetic din România, având un rol vital în producția de energie verde și în securitatea energetică națională.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Mentenanță site pentru performanță maximă. Optimizează-ți site-ul și asigură-i funcționalitatea continuă! Alege serviciile!

Află Mai Multe