stiribucuresti.ro imm urile in fata riscului de faliment din cauza intarzierilor la plata masuri de salvagardare impuse de ue 1

IMM-urile în Fața Riscului de Faliment din Cauza Întârzierilor la Plată: Măsuri de Salvagardare Impuse de UE

Întârzierile la plată în tranzacțiile comerciale reprezintă o problemă majoră pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Uniunea Europeană, afectând grav fluxul de numerar și punând în pericol supraviețuirea acestora. Aproape jumătate dintre facturile emise în statele membre ale UE nu sunt achitate în termenul contractual, ceea ce expune IMM-urile la riscul de faliment. În acest context, Uniunea Europeană a decis să intervină, adoptând măsuri de salvagardare pentru a combate această problemă și a îmbunătăți disciplina de plată în rândul tuturor actorilor economici.

Măsuri Adoptate de UE

Comisia pentru Piața Internă și Protecția Consumatorilor a răspuns acestei provocări prin adoptarea unui proiect de act normativ menit să combată plățile întârziate. Principalele prevederi ale acestui act includ stabilirea unui termen maxim de plată de 30 de zile pentru tranzacțiile atât între întreprinderile private (B2B), cât și între firmele de stat și cele private, în cazurile în care autoritatea publică este debitorul. Această măsură vizează crearea unui termen standard de plată între întreprinderi și autoritățile publice, contribuind astfel la fluidizarea tranzacțiilor comerciale și la protejarea IMM-urilor.

În plus, actul normativ recunoaște necesitatea flexibilității în negocierile comerciale, permițând stabilirea unor termene de plată mai lungi, de până la 60 de zile calendaristice, în tranzacțiile B2B, cu condiția ca acestea să fie convenite expres în contract. Totuși, pentru a răspunde specificităților anumitor sectoare, cum ar fi comerțul cu amănuntul, unde sunt necesare adesea perioade de plată mai lungi datorită factorilor precum sezonalitatea sau ciclurile unice de vânzare ale produselor, europarlamentarii au propus termene de plată de până la 120 de zile în cazuri justificate.

Compensații pentru Întârzierile la Plată

Pentru a proteja și mai mult IMM-urile împotriva întârzierilor la plată, proiectul de lege prevede plata automată a unor compensații pentru întârzierile în efectuarea plăților. Astfel, debitorul va datora o compensație cuprinsă între 50 și 150 de euro pentru fiecare tranzacție întârziată, în funcție de valoarea acesteia, pentru a acoperi costurile de recuperare ale creditorului.

Următorii Pași

Proiectul de act normativ urmează să fie supus la vot în plenul Parlamentului European în luna aprilie. Adoptarea acestuia va reprezenta un pas important în direcția asigurării unei mai bune discipline de plată în cadrul pieței unice europene, stimulând competitivitatea întreprinderilor și, în special, protejând IMM-urile de impactul negativ al întârzierilor la plată.

Aceste măsuri reflectă angajamentul Uniunii Europene de a crea un mediu de afaceri mai echitabil și mai predictibil, esențial pentru sustenabilitatea economică și creșterea pe termen lung a întreprinderilor mici și mijlocii din Europa.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Service auto și stație ITP în sectorul 1. Întreținere și reparații rapide și de încredere! Alege cele mai bune servicii auto!

Vezi Serviciile