stiribucuresti.ro impactul noii legi privind evaziunea fiscala in romania

Impactul noii legi privind evaziunea fiscală în România

În contextul luptei împotriva evaziunii fiscale, Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, a adoptat recent o lege care aduce modificări semnificative în tratamentul juridic al evazioniștilor. Această nouă legislație permite persoanelor acuzate de evaziune fiscală să evite pedeapsa cu închisoarea dacă acestea aleg să plătească prejudiciul integral și penalitățile fiscale datorate statului.

Detalii ale legii: Sub noua reglementare, persoanele acuzate pot să se exonereze de responsabilitatea penală prin plata unei sume care include atât prejudiciul cauzat, cât și penalitățile aferente. În plus, legea prevede că, dacă plata este efectuată integral înainte de a se ajunge la prima instanță, limitele pedepsei sunt reduse semnificativ. Mai specific, dacă suma implicată nu depășește un milion de euro și este achitată înainte de verdictul final, acuzatul poate beneficia de o reducere substantială a pedepsei sau de transformarea acesteia într-o amendă.

Context și justificare: Premierul Ciolacu a motivat această măsură prin necesitatea de a eficientiza procesul de recuperare a datoriilor fiscale și de a reduce presiunea pe sistemul judiciar. În România, evaziunea fiscală este estimată la aproximativ 10% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce face imperativă adoptarea unor strategii eficiente pentru contracararea acestei probleme. Legea are ca scop nu doar accelerarea recuperării sumelor datorate, dar și încurajarea contribuabililor la o conformare fiscală mai bună.

Reacții și opinii: În timp ce guvernul susține că această lege va contribui la îmbunătățirea colectării veniturilor statului și la decongestionarea instanțelor, opoziția și criticii legii exprimă preocupări privind posibilitatea ca aceasta să creeze un precedent periculos, permițând persoanelor cu resurse financiare să evite consecințele penale ale faptelor lor.

Concluzie: Implementarea acestei legi va necesita monitorizare atentă pentru a evalua eficacitatea ei în lupta împotriva evaziunii fiscale și impactul asupra principiilor de dreptate și egalitate în fața legii.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Știri locale relevante și actualizate. Rămâi la curent cu tot ce se întâmplă în comunitatea ta! Vizitează-ne pentru cele mai noi știri!

Citește Acum