stiribucuresti.ro investigatii medicale nocturne pacientii cu bilete de trimitere pentru rmn pot fi programati doar pe timpul noptii la o clinica privata din bucuresti

Investigații medicale nocturne: Pacienții cu bilete de trimitere pentru RMN pot fi programați doar pe timpul nopții la o clinică privată din București

În contextul unui sistem de sănătate deja suprasolicitat, o practică recent descoperită la o clinică privată din București adaugă o nouă provocare pentru pacienții care au nevoie de investigații medicale de înaltă precizie. Pacienții cu bilete de trimitere pentru investigații de tip RMN sunt nevoiți să se programeze doar pe timpul nopții pentru a beneficia de aceste servicii în regim compensat. Această situație, relatată de PressOne, ridică întrebări esențiale despre accesibilitatea serviciilor medicale și despre etica în gestionarea resurselor de sănătate.

Contextul situației

România se confruntă de mulți ani cu probleme legate de accesul la servicii medicale de calitate. Deficiențele în finanțare, infrastructura inadecvată și lipsa personalului medical sunt doar câteva dintre provocările care afectează sistemul sanitar. În acest context, clinicile private au devenit o soluție pentru mulți pacienți care doresc să evite cozile lungi și serviciile de calitate îndoielnică din sectorul public. Totuși, prețurile ridicate practicate de clinicile private fac ca accesul la acestea să fie limitat pentru o mare parte a populației.

Ce sunt biletele de trimitere?

Biletele de trimitere sunt documente emise de medicii de familie sau de alți specialiști din sistemul public de sănătate, care permit pacienților să beneficieze de anumite investigații sau tratamente în mod compensat sau gratuit. Aceste bilete reprezintă un mijloc important prin care pacienții pot accesa servicii medicale avansate, cum ar fi investigațiile imagistice de tip RMN, fără a suporta costuri mari.

Problema investigațiilor nocturne

Descoperirea făcută de PressOne a scos la lumină o practică cel puțin controversată la o clinică privată din București. Pacienții care dețin bilete de trimitere pentru investigații RMN sunt programați doar pe timpul nopții, în intervalul orar 22:00 – 06:00. Aceasta înseamnă că, deși serviciul este teoretic disponibil, accesul este considerabil restricționat din cauza programului neconvențional.

Impactul asupra pacienților

Această practică are multiple implicații asupra pacienților:

  1. Inconfort și riscuri: Pentru mulți pacienți, programarea pentru investigații medicale pe timpul nopții poate fi inconfortabilă și chiar riscantă, mai ales pentru cei care au probleme de sănătate ce necesită supraveghere sau pentru persoanele în vârstă. Deplasarea la clinică în miez de noapte poate fi periculoasă, în special în anumite zone ale orașului.
  2. Accesibilitate redusă: Pacienții care lucrează în ture de noapte, părinții singuri sau cei care nu au mijloace de transport proprii se confruntă cu dificultăți suplimentare în a ajunge la clinică la ore târzii. Acest lucru reduce considerabil numărul celor care pot efectiv beneficia de investigații RMN în aceste condiții.
  3. Stigmatizare și discriminare: Această practică poate fi percepută ca o formă de discriminare față de pacienții care depind de biletele de trimitere. Ei sunt tratați diferit față de cei care plătesc integral pentru servicii, ceea ce ridică probleme etice și morale.

Justificările clinicii

Clinicile private susțin că această practică este rezultatul încercării de a gestiona eficient resursele disponibile și de a asigura accesul la servicii medicale pentru un număr cât mai mare de pacienți. În condițiile în care cererea pentru investigații RMN este foarte mare, programarea pe timpul nopții ar permite utilizarea echipamentului la capacitate maximă.

Totuși, această justificare nu rezolvă problemele legate de echitatea accesului la servicii medicale. În plus, clinicile beneficiază de decontările din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iar restricționarea accesului pacienților în baza acestor bilete la intervale orare neconvenționale ridică suspiciuni legate de utilizarea corectă a fondurilor publice.

Reacția autorităților și soluții posibile

Această situație a atras atenția autorităților de reglementare și a organizațiilor care apără drepturile pacienților. Este esențial ca ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor) și CNAS să intervină pentru a asigura că toți pacienții au acces echitabil la serviciile medicale de care au nevoie, indiferent de ora din zi sau de modalitatea de plată.

Măsuri recomandate

  1. Reglementarea programului de funcționare: Autoritățile ar trebui să stabilească reglementări clare privind programul de funcționare al clinicilor private care oferă servicii decontate de CNAS, asigurând accesul pacienților la ore convenabile.
  2. Supravegherea și sancționarea practicilor discriminatorii: Este necesară o supraveghere mai strictă a modului în care clinicile private gestionează programările pentru pacienții cu bilete de trimitere. Practicile discriminatorii ar trebui sancționate pentru a preveni repetarea acestora.
  3. Transparența în utilizarea fondurilor publice: Clinicile care beneficiază de decontări din partea CNAS ar trebui să fie transparente în utilizarea fondurilor și să demonstreze că serviciile sunt oferite în mod echitabil tuturor pacienților.
  4. Educația și informarea pacienților: Pacienții trebuie să fie informați cu privire la drepturile lor și la opțiunile disponibile pentru a accesa servicii medicale. Campaniile de informare pot ajuta la reducerea confuziei și la creșterea gradului de conștientizare.

Concluzie

Practica de a programa pacienții cu bilete de trimitere pentru investigații RMN doar pe timpul nopții ridică probleme majore legate de echitatea accesului la servicii medicale și de respectarea drepturilor pacienților. Este necesară o intervenție promptă și eficientă din partea autorităților pentru a asigura că toți pacienții beneficiază de servicii medicale de calitate în condiții echitabile și convenabile. Doar prin reglementări clare, supraveghere strictă și educație a pacienților putem construi un sistem de sănătate care să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Știri de interes general. Fii informat cu cele mai relevante știri ale momentului! Rămâi conectat la tot ce este important!

Citește Acum