stiribucuresti.ro investitii record in sustenabilitate casa verde si rabla plus 2024

Investiții Record în Sustenabilitate: Casa Verde și Rabla Plus 2024

Într-un efort fără precedent de a promova sustenabilitatea și eficiența energetică, Guvernul României a alocat sume record pentru programele Casa Verde Fotovoltaice și Rabla Plus pentru anul 2024. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că bugetul destinat acestor inițiative reflectă angajamentul țării către o tranziție verde și o economie bazată pe principii ecologice.

Casa Verde Fotovoltaice: Un Buget Record de 2 Miliarde de Lei

Programul Casa Verde Fotovoltaice, destinat instalării sistemelor de panouri solare, a fost dotat cu un buget impresionant de 2 miliarde de lei pentru anul 2024. Acesta reprezintă cea mai mare sumă alocată vreodată pentru program, răspunzând astfel cererii în continuă creștere pentru soluții de energie regenerabilă. În plus, AFM a alocat 250 de milioane de lei pentru finanțarea instalării sistemelor fotovoltaice pentru unitățile de cult, instituțiile publice și entitățile non-profit din domeniul asistenței sociale.

Rabla Plus: Un Miliard de Lei pentru Vehicule Electrice

Conștientizând cererea impresionantă și în continuă creștere pentru autovehicule electrice, bugetul programului Rabla Plus va fi majorat la 1 miliard de lei. Această sumă va sprijini atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice interesate să investească în mobilitatea electrică, marcând un pas important către reducerea emisiilor de carbon și promovarea unui transport curat.

Alte Inițiative de Finanțare

Pe lângă aceste două programe cheie, AFM a prezentat și alte inițiative de finanțare pentru 2024, printre care:

  • Eficiența Energetică în Clădiri Publice: Un buget de 600 de milioane de lei pentru modernizarea clădirilor publice și creșterea performanței energetice.
  • Extinderea Pistelor pentru Bicicliști: 600 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete.
  • Iluminat Public: 500 de milioane de lei pentru modernizarea sistemelor de iluminat public, contribuind la optimizarea consumului de energie.
  • Programul “Apă-canal”: 1,5 miliarde de lei pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă și canalizare.
  • Înnoirea Parcului de Tractoare și Mașini Agricole: 500 de milioane de lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli în achiziționarea de echipamente noi și mai puțin poluante.

Concluzie

Alocările bugetare record pentru programele Casa Verde Fotovoltaice și Rabla Plus, alături de celelalte inițiative de finanțare, demonstrează angajamentul României către o tranziție ecologică și sustenabilă. Aceste investiții sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de mediu ale țării și pentru promovarea unui stil de viață mai verde în rândul cetățenilor săi. Prin aceste programe, România își propune să devină un lider în regiune în ceea ce privește sustenabilitatea și eficiența energetică, contribuind semnificativ la lupta globală împotriva schimbărilor climatice.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Cutii poștale pentru blocuri, durabile și elegante. Alege soluția ideală pentru locuința ta! Descoperă cele mai bune cutii poștale blocuri!

Vezi Produsele