stiribucuresti.ro noua lege pentru ridicarea vehiculelor abandonate masini cu itp si rca expirate vor fi indepartate din spatiul public

Noua Lege pentru Ridicarea Vehiculelor Abandonate: Mașini cu ITP și RCA Expirate Vor Fi Îndepărtate din Spațiul Public

Recent, un proiect legislativ propus în Senatul României vizează să redefinească criteriile pentru considerarea unui vehicul ca fiind abandonat pe domeniul public. În condițiile aglomerării urbane și a numărului crescut de mașini neutilizate care ocupă locuri prețioase de parcare, această inițiativă legislativă propune condiții clare pentru ridicarea acestora.

Conform noului proiect de lege, un vehicul va fi considerat abandonat și eligibil pentru a fi ridicat de pe domeniul public sau privat al statului și al unităților administrativ-teritoriale dacă îndeplinește simultan două condiții esențiale: Inspectia Tehnică Periodică (ITP) expirată de cel puțin șase luni și lipsa unei polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

Această modificare legislative este motivată de nevoia de a elibera spațiile publice, de a îmbunătăți aspectul urban și de a asigura o mai bună fluidizare a traficului. Numărul de vehicule înmatriculate în România a atins cifre semnificative, și în contextul în care multe dintre acestea nu sunt utilizate sau întreținute, ele devin un obstacol în calea utilizării eficiente a spațiului urban.

Autoritățile locale vor avea prerogativa de a acționa rapid și eficient, putând ridica vehiculele abandonate fără a trebui să aștepte perioade îndelungate sau fără a fi necesar să obțină consimțământul proprietarilor, care adesea nu sunt nici măcar disponibili sau interesați de soarta acestor mașini.

Concluzii:

Prin aplicarea acestui proiect de lege, se anticipază o îmbunătățire semnificativă a esteticii urbane și a accesibilității în orașele mari din România, unde problema spațiilor de parcare este acută. De asemenea, acest demers legislativ contribuie la responsabilizarea proprietarilor de vehicule de a respecta normele de întreținere și asigurare a autovehiculelor lor.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Știri despre construcții și dezvoltări imobiliare. Află tot ce se întâmplă în domeniul construcțiilor! Vezi știri din construcții și imobiliare!

Citește Acum