stiribucuresti.ro operatiunea decisiva combaterea comertului ilegal cu electronice in romania

Operațiunea Decisivă: Combaterea Comerțului Ilegal cu Electronice în România

Într-o dimineață rece de ianuarie, echipele de poliție din România au declanșat o serie de percheziții coordonate în București și în patru județe, marcând un moment crucial în lupta împotriva comerțului ilegal cu produse electronice contrafăcute. Această operațiune, care a vizat sediile sociale ale unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane, a fost rezultatul unei investigații meticuloase desfășurate de polițiștii de la Economic, în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

Ancheta a început cu doi ani în urmă, când autoritățile au identificat șapte site-uri web prin intermediul cărora se comercializau produse electronice și accesorii pentru telefoane mobile ale unor mărci renumite, dar suspectate a fi contrafăcute. Aceste produse, importate din state terțe, erau declarate la Autoritatea Vamală Română sub denumiri generice, precum încărcătoare, baterii, cabluri pentru telefon, ceasuri inteligente, boxe portabile, căști, huse pentru telefon, căști bluetooth, curele pentru ceasuri smart, dock-uri și suporturi, huse din material sintetic și diverse accesorii pentru telefon, fără a specifica marca.

Operațiunea din 16 ianuarie a inclus 28 de percheziții: 14 în București și restul în județele Bihor, Constanța, Sibiu și Ilfov. Aceste acțiuni au avut ca scop indisponibilizarea și ridicarea m

ărfurilor susceptibile a fi contrafăcute, pentru a continua cercetările în cadrul cauzei penale. Efortul a fost susținut de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, care a oferit suport de specialitate.

Această operațiune reprezintă un pas semnificativ în protejarea consumatorilor și a pieței legale de electronice. Comerțul cu produse contrafăcute nu doar că prejudiciază companiile legitime, dar pune și consumatorii în pericol, deoarece aceste produse nu respectă standardele de siguranță și calitate.

Pe lângă aspectele legale și economice, această acțiune a poliției subliniază și importanța colaborării interinstituționale și a unui efort susținut pentru combaterea infracțiunilor economice. Este un semnal clar că autoritățile sunt hotărâte să acționeze ferm împotriva acestui tip de criminalitate, care afectează atât economia națională, cât și pe cea globală.

În contextul unei piețe globale în continuă expansiune și digitalizare, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală și combaterea comerțului ilegal cu produse contrafăcute rămân provocări majore. Această operațiune demonstrează angajamentul României de a răspunde acestor provocări și de a-și consolida poziția ca un partener de încredere în lupta internațională împotriva infracțiunilor economice.

În încheiere, este esențial ca consumatorii să fie conștienți de riscurile asociate achiziționării produselor contrafăcute și să sprijine eforturile autorităților prin alegerea produselor autentice. Prin acțiuni coordonate și conștientizare publică, se poate construi un mediu de afaceri mai sigur și mai etic.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Știri de interes general. Fii informat cu cele mai relevante știri ale momentului! Rămâi conectat la tot ce este important!

Citește Acum