stiribucuresti.ro ordin anpc nr 225 din 25 aprilie 2023 un ghid esential pentru operatorii economici din mediul online

ORDIN ANPC nr 225 din 25 aprilie 2023: Un Ghid Esențial pentru Operatorii Economici din Mediul Online

În lumea digitală rapidă de astăzi, protecția consumatorilor în mediul online a devenit o prioritate esențială pentru reglementatori. Recent, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din România a emis Ordinul nr. 225 pe data de 25 aprilie 2023, care vizează consolidarea transparenței și legalității activităților comerciale online. Publicat în Monitorul Oficial nr. 1110 din 11 decembrie 2023, acest ordin introduce reguli stricte pentru informarea consumatorilor de către operatorii economici activi în domeniul digital.

Contextul și Fundamentul Juridic

Ordinul se bazează pe prevederile Ordonanței Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, Hotărârea Guvernului nr. 700/2012 pentru funcționarea ANPC, și este susținut de un referat detaliat întocmit de Direcția generală control și supraveghere piață și armonizare europeană. Aceste documente subliniază necesitatea unei mai bune informări a consumatorilor, într-un mediu unde tranzacțiile digitale sunt în continuă creștere.

Detalii esențiale ale ordinului

Articolul 1: Obligațiile operatorilor economici

Operatorii economici care vând produse sau servicii online sunt obligați să afișeze clar și vizibil informații cruciale despre legalitatea activităților lor. Acestea includ:

  • Denumirea persoanei juridice
  • Cod unic de înregistrare
  • Numărul din registrul persoanelor juridice
  • Adresa sediului și/sau punctului de lucru
  • Seria și numărul tuturor autorizațiilor și licențelor necesare, împreună cu emitentul acestora

Articolul 2: Extinderea obligațiilor la diverse platforme

Aceste reguli se aplică nu doar pentru site-urile proprii ale firmelor, ci și pentru paginile de vânzări, preluare comenzi online, publicitate la produse și servicii, inclusiv pe platformele de e-commerce și turism.

Articolul 3: Accesibilitatea informațiilor

Informațiile trebuie să fie ușor accesibile și vizibile imediat, fără a fi ascunse sau obstrucționate de alte materiale vizuale sau textuale, asigurându-se că sunt observate înainte de efectuarea unei comenzi.

Articolul 4: Consecințele nerespectării

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la delistarea de pe platformele online la solicitarea ANPC, reprezentând riscuri serioase pentru continuitatea afacerilor online.

Articolul 5: Intrarea în vigoare

Ordinul a intrat în vigoare în termen de 45 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că operatorii economici trebuie să se conformeze rapid acestor prevederi.

Concluzie

Prin acest ordin, ANPC își propune să crească gradul de încredere al consumatorilor în cumpărăturile online și să asigure un mediu de afaceri mai sigur și mai transparent. Este vital pentru toți operatorii economici din România care desfășoară activități în mediul online să se asigure că sunt în deplină conformitate cu aceste noi reglementări.

Pentru a asigura conformitatea cu aceste noi reglementări, firmele pot apela la serviciile oferite de SiteAdmin.ro, care dispune de expertiza necesară pentru a crea și administra paginile web conform cerințelor ANPC. Accesând SiteAdmin.ro, operatorii economici pot beneficia de suport specializat pentru a implementa eficient toate informațiile obligatorii într-un mod vizibil și accesibil consumatorilor.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Găzduire web de încredere cu Hostico. Beneficiază de performanță și securitate maximă! Alege găzduirea web de aici!

Vezi Ofertele