stiribucuresti.ro ordonanta trenulet publicata in monitorul oficial schimbari importante pentru bugetari si programul rabla

Ordonanța Trenuleț Publicată în Monitorul Oficial: Schimbări Importante pentru Bugetari și Programul Rabla

Noua ordonanță de urgență cu măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, cunoscută sub numele de „ordonanța trenuleț”, a fost publicată vineri seară în Monitorul Oficial. Această ordonanță aduce o serie de modificări semnificative, afectând atât bugetarii, cât și programele guvernamentale precum Rabla.

Principalele Modificări Aduse de Ordonanță

  • Reorganizarea Instituțiilor Publice: Reorganizarea instituțiilor publice a fost amânată până la data de 30 iunie 2026.
  • Majorarea Salariilor Bugetarilor: Salariile bugetarilor vor fi majorate cu 5% de la 1 ianuarie 2024 față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.
  • Majorarea Salariilor în Învățământ: Salariile de bază ale personalului din învățământ vor crește, în medie, cu 20% în 2024, în două tranșe.
  • Menținerea Sporurilor și Indemnizațiilor: Cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și altor elemente ale sistemului de salarizare se va menține la nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.
  • Munca Suplimentară a Bugetarilor: În 2024, munca suplimentară a bugetarilor se va recompensa numai cu timp liber, cu excepții pentru personalul militar, polițiști și alte categorii.
  • Suspendarea Ocupării Posturilor Vacante: Se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice.
  • Modificări în Programul Rabla: Valoarea subvenției acordate de stat în cadrul programului Rabla nu va scădea, iar la Rabla Plus pentru mașini electrice, tichetul se reduce la jumătate.
  • Punctul de Amendă: Punctul de amendă va fi de 5% din salariul minim brut garantat în plată, care va crește de la 1 ianuarie.

Concluzii

Ordonanța trenuleț introduce schimbări importante în sectorul bugetar și în programele guvernamentale, cu impact direct asupra salariilor, muncii suplimentare și programelor de subvenții. Aceste modificări sunt menite să reducă cheltuielile bugetare și să optimizeze funcționarea instituțiilor publice.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Cutii poștale pentru blocuri, durabile și elegante. Alege soluția ideală pentru locuința ta! Descoperă cele mai bune cutii poștale blocuri!

Vezi Produsele