stiribucuresti.ro

Poliția Română: OUG 84/2024 și Noile Reguli de Testare a Șoferilor

Recent adoptată, Ordonanța de Urgență 84/2024 introduce reguli stricte pentru testarea șoferilor la consumul de alcool și substanțe interzise. Aceste măsuri vizează îmbunătățirea siguranței rutiere, dar au stârnit controverse și nemulțumiri în rândul șoferilor.

Ce Prevede OUG 84/2024?

Conform noilor reglementări, toți șoferii care prezintă un istoric de consum de substanțe interzise sau alcool, manifestă un comportament nefiresc, sau au în vehicul sticle sau substanțe suspecte vor fi testați obligatoriu. Șoferii au de ales între testarea rapidă cu aparate speciale sau recoltarea de mostre biologice pentru analize mai detaliate. Refuzul de a fi testați rapid poate duce la suspendarea permisului de conducere.

Controverse și Nemulțumiri

Unul dintre principalele motive de nemulțumire este rata mare de fals pozitive ale testelor rapide antidrog, care poate ajunge la 50%. Astfel, mulți șoferi nevinovați riscă să rămână fără permis pentru perioade lungi, până la clarificarea rezultatelor analizelor. Această situație a determinat lansarea unei petiții de către comunitatea Declic, care a adunat zeci de mii de semnături într-o singură zi, solicitând anularea OUG 84/2024.

Impactul asupra Șoferilor

Șoferii afectați se confruntă cu suspendarea permisului de conducere și posibilitatea deschiderii unui dosar penal, chiar și în cazul unui fals pozitiv. Această măsură poate avea consecințe grave pentru cei care își câștigă existența prin conducere sau depind de mașină pentru a ajunge la locul de muncă.

Măsuri de Siguranță și Eficiență

Poliția Română și Consiliul Superior de Medicină Legală au atras atenția că testarea în laboratoarele Poliției nu este la fel de precisă ca cea efectuată de Institutul de Medicină Legală (IML). Astfel, este crucial ca aceste măsuri să fie implementate cu responsabilitate pentru a evita nedreptățirea șoferilor nevinovați.

Concluzie

OUG 84/2024 intenționează să îmbunătățească siguranța rutieră, dar măsurile sale stricte și rata mare de fals pozitive ale testelor rapide antidrog au generat controverse și nemulțumiri. Este esențial ca autoritățile să găsească un echilibru între siguranță și drepturile șoferilor, pentru a asigura aplicarea corectă și echitabilă a legii.

Distribuie acest articol și lasă-ne comentarii cu opiniile tale despre noile măsuri impuse de OUG 84/2024!

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Noutăți și promoții din magazinele online. Descoperă cele mai bune oferte! Profită acum de reduceri și promoții!

Vezi Ofertele