stiribucuresti.ro programul casa verde reducerea finantarii pentru panouri fotovoltaice

Programul Casa Verde: Reducerea Finanțării pentru Panouri Fotovoltaice

Guvernul României a decis să reducă finanțarea pentru instalarea panourilor fotovoltaice prin Programul Casa Verde, afectând astfel accesul cetățenilor la această facilitate. Suma alocată pentru subvenția panourilor fotovoltaice a fost înjumătățită, iar românii interesați trebuie acum să contribuie cu cel puțin 12.000 de lei din propriul buzunar.

Modificări Importante în Programul Casa Verde

  • Reducerea Finanțării: Finanțarea acordată prin program va fi de doar 10.000 lei pe solicitant în 2024, comparativ cu 20.000 de lei în anul precedent.
  • Creșterea Contribuției Proprii: Beneficiarii trebuie să suporte o contribuție proprie mai mare pentru a beneficia de facilități.
  • Majorarea TVA pentru Sistemele Fotovoltaice: Guvernul a decis să majoreze cota de TVA pentru sistemele fotovoltaice de la 5% la 9% începând cu anul viitor.

Contestație și Blocarea Programului

Programul Casa Verde a fost blocat în urma unei contestații în instanță, încă de la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat suspendarea programului ca urmare a unei hotărâri a Curții de Apel Oradea.

Contrast cu Politica Green Deal a UE

Această decizie vine în contrast evident cu politica Green Deal a Uniunii Europene, asumată și de România, și cu scopul de a încuraja utilizarea surselor de energie regenerabilă și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Concluzii

Reducerea finanțării pentru panourile fotovoltaice în cadrul Programului Casa Verde ridică semne de întrebare cu privire la angajamentul României față de obiectivele de mediu și accesul cetățenilor la energie regenerabilă.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Centrale peleți de calitate superioară pentru eficiență maximă. Economisește energie și bani cu noile tehnologii!

Vezi Ofertele