stiribucuresti.ro reforma legislatiei permiselor auto in ue o noua era pentru soferii europeni

Reforma Legislației Permiselor Auto în UE: O Nouă Eră pentru Șoferii Europeni

Într-un moment crucial pentru viitorul mobilității în Uniunea Europeană, Parlamentul European a adoptat un proiect de directivă care vizează modernizarea legislației privind permisele de conducere. Această inițiativă legislativă, adoptată la Strasbourg, marchează un pas semnificativ spre armonizarea și actualizarea regulilor de obținere a permiselor auto în statele membre, inclusiv în România. Cu toate acestea, procesul legislativ va fi continuat de viitorul Parlament European, care va fi constituit după alegerile din iunie 2024.

Principalele Modificări Propuse

Proiectul adoptat propune o serie de schimbări menite să îmbunătățească siguranța rutieră și să răspundă nevoilor actuale ale șoferilor europeni:

  • Examinarea Candidaților: Se sugerează includerea în examenele pentru obținerea permisului de conducere a unor probe practice și teoretice care să acopere aspecte precum condusul în condiții de zăpadă și polei, utilizarea sigură a telefonului mobil la volan, conștientizarea unghiurilor moarte, familiarizarea cu sistemele de asistență pentru șofer și deschiderea în siguranță a ușilor vehiculului.
  • Valabilitatea Permiselor: Se propune ca permisele de conducere să fie valabile pentru o perioadă de cel puțin 15 ani pentru motociclete și autoturisme și de cinci ani pentru camioane și autobuze.
  • Autoevaluarea Șoferilor: Europarlamentarii recomandă ca șoferii să își autoevalueze capacitatea de a conduce atunci când se eliberează și se reînnoiește permisul de conducere, lăsând la latitudinea statelor membre decizia de a înlocui autoevaluarea cu un control medical.
  • Perioada de Probă: Se sugerează instituirea unei perioade de probă de cel puțin doi ani pentru conducătorii auto neexperimentați, însoțită de restricții specifice și sancțiuni mai aspre pentru comportamentele periculoase la volan.
  • Facilități pentru Tineri: Proiectul de directivă propune ca tinerii de 18 ani să poată obține permisul pentru a conduce camioane sau autobuze cu până la 16 pasageri, sub condiția deținerii unui certificat de competență profesională. De asemenea, tinerii de 17 ani ar putea obține permisul de conducere pentru autoturisme sau camioane, dacă sunt însoțiți de un șofer experimentat.
  • Permisul de Conducere Digital: Se intenționează introducerea unui permis de conducere digital, accesibil pe telefonul mobil, care să fie complet echivalent cu permisul fizic.

Impactul Așteptat

Aceste modificări sunt concepute pentru a crește nivelul de siguranță pe drumurile europene, promovând în același timp mobilitatea sustenabilă și adaptând legislația la evoluțiile tehnologice recente. Prin introducerea unor standarde comune pentru examinarea candidaților și valabilitatea permiselor de conducere, UE își propune să faciliteze libera circulație a cetățenilor săi și să contribuie la o piață unică mai integrată în domeniul transporturilor.

Următorii Pași

Cu adoptarea acestui proiect de directivă de către Parlamentul European în prima lectură, responsabilitatea continuării procesului legislativ revine viitorului Parlament, care va fi ales în cadrul alegerilor europene din iunie 2024. Această tranziție subliniază importanța alegerilor europene în configurarea politicilor care afectează viața de zi cu zi a cetățenilor UE.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Depozit materiale construcții Mathaus - tot ce ai nevoie pentru proiectele tale. Cumpără acum la cele mai bune prețuri!

Vezi Ofertele