stiribucuresti.ro romania isi intareste pozitia economica externa scaderea consumului si ieftinirea energiei

România Își Întărește Poziția Economică Externă: Scăderea Consumului și Ieftinirea Energiei

România își consolidează poziția economică externă, un fenomen atribuit scăderii consumului intern și ieftinirii energiei, conform unei analize recente publicate de Ziarul Financiar. Această evoluție marchează o schimbare semnificativă față de tendințele anterioare și reflectă dinamica actuală a economiei românești.

Scăderea Deficitului Comercial

Deficitul comercial la bunuri al României, considerat una dintre vulnerabilitățile macroeconomice ale țării, a înregistrat o scădere semnificativă în primele zece luni ale anului, cu aproximativ 5,2 miliarde de euro, adică o reducere de aproape 22%. Aceasta este prima scădere a deficitului comercial după criza din 2008-2009.

Contextul Economic

În perioada crizei economice din 2008-2009, importurile României au scăzut drastic, reflectând o prăbușire a puterii de cumpărare a populației. Această scădere a fost influențată de măsurile de austeritate ale guvernării Emil Boc, inclusiv reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, scăderea salariilor din sectorul privat și creșterea TVA de la 19% la 24%.

Analiza Actuală

Analiștii financiari consideră că scăderea actuală a deficitului comercial este un semn pozitiv, generat de ieftinirea materiilor prime și a energiei la nivel mondial, comparativ cu prețurile ridicate din 2022. De asemenea, se observă o încetinire a cererii interne, ceea ce înseamnă că populația a redus cumpărăturile.

Implicații Economice

Această evoluție indică o adaptare a economiei românești la condițiile globale și o gestionare mai prudentă a resurselor. Scăderea deficitului comercial poate contribui la o stabilitate economică pe termen lung și la o poziție mai solidă pe piața internațională.

Concluzie

Întărirea poziției economice externe a României, prin scăderea consumului și ieftinirea energiei, reprezintă un semn al adaptabilității și rezilienței economiei naționale în fața provocărilor globale. Această tendință poate deschide noi oportunități pentru dezvoltarea economică sustenabilă a țării.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Găzduire în cloud rapidă și eficientă. Asigură-ți performanța optimă pentru afacerea ta online! Alege găzduire în cloud!

Află Mai Multe