stiribucuresti.ro scaderea volumului lucrarilor de constructii in romania un declin semnificativ la inceputul anului 2024

Scăderea Volumului Lucrărilor de Construcții în România: Un Declin Semnificativ la Începutul Anului 2024

În luna ianuarie 2024, industria construcțiilor din România a înregistrat o scădere semnificativă a volumului lucrărilor, marcând un declin de 34,2% ajustat, comparativ cu luna decembrie 2023. Această scădere vine după o creștere de 10% înregistrată la finalul anului 2023, evidențiind o volatilitate în sectorul construcțiilor. Cel mai mare declin a fost observat pe segmentul construcțiilor rezidențiale, unde scăderea a atins un procent impresionant de 47%.

Analiza Scăderii

Scăderea volumului lucrărilor de construcții, ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a fost de -34,2% din decembrie 2023 până în ianuarie 2024. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, scăderea a fost de -15,0%, ajustată similar. Această scădere abruptă indică provocări semnificative în sector, afectând atât construcțiile rezidențiale, cât și pe cele inginerești și nerezidențiale.

Impactul pe Segmentele de Construcții

  • Construcțiile Rezidențiale: Acestea au suferit cel mai mare declin, cu o scădere de 47,0% comparativ cu luna decembrie 2023. Pe parcursul unui an, scăderea în acest segment a fost și mai pronunțată, ajungând la 53,2%.
  • Construcțiile Inginerești: Deși au înregistrat o scădere de 28,9% față de luna precedentă, construcțiile inginerești (de infrastructură) au văzut o creștere de 7,6% comparativ cu ianuarie 2023.
  • Clădirile Nerezidențiale: Acest segment a înregistrat o scădere de 16,0% față de decembrie 2023, dar a avut o creștere de 6,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cauze și Implicații

Scăderea volumului lucrărilor de construcții poate fi atribuită mai multor factori, inclusiv condițiilor meteorologice nefavorabile specifice perioadei de iarnă, dar și incertitudinilor economice care pot influența deciziile de investiții. Declinul semnificativ în sectorul construcțiilor rezidențiale ridică preocupări privind accesibilitatea locuințelor și dinamica pieței imobiliare.

Perspective

Scăderea volumului lucrărilor de construcții la începutul anului 2024 reprezintă un semnal de alarmă pentru sectorul construcțiilor din România. Este esențial ca factorii de decizie și companiile din domeniu să analizeze cauzele acestui declin și să elaboreze strategii pentru stabilizarea și revitalizarea sectorului. Investițiile în infrastructură și construcții sunt vitale pentru creșterea economică și dezvoltarea sustenabilă a țării.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Depozit materiale construcții Mathaus - tot ce ai nevoie pentru proiectele tale. Cumpără acum la cele mai bune prețuri!

Vezi Ofertele