stiribucuresti.ro schimbari in raportarea fiscala impactul asupra it constructii si agricultura

Schimbări în Raportarea Fiscală: Impactul asupra IT, Construcții și Agricultură

Recentele modificări fiscale din România, care vizează restrângerea facilităților acordate angajaților din domeniile IT, construcții, agricultură și industria alimentară, au adus schimbări semnificative în raportarea fiscală. Adoptate prin intermediul Legii nr. 296/2023, aceste schimbări au intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023, impunând angajatorilor din domeniile respective să se conformeze noilor reglementări.

Noul Formular 112 și Provocările Sale

Varianta actualizată a Declarației 112, publicată în data de 13 decembrie, conține cerințe complexe și detalii fiscale esențiale pentru o raportare corectă. Departamentele de salarizare din companiile afectate sunt acum într-o cursă contra cronometru pentru a implementa aceste modificări substanțiale în sistemele interne de salarizare.

Impactul Financiar și Logistic

Aceste schimbări nu numai că implică un impact financiar semnificativ, prin venituri mai mici pentru angajați sau un cost salarial majorat pentru angajatori, dar aduc și dificultăți sporite în ceea ce privește metodologia de calcul salarial. În plus, comunicarea cu salariații în noul context fiscal și în condițiile deficitului de forță de muncă din domeniile respective reprezintă o provocare suplimentară pentru angajatori.

Detalii Specifice ale Noii Legislații

Legea 296/2023 stabilește un termen limită până la sfârșitul anului 2028 pentru beneficierea de scutirea de impozit pe venit în sectorul IT, aplicabilă doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei. În domeniile construcțiilor, agriculturii și industriei alimentare, se va elimina scutirea de la plata contribuției pentru asigurări sociale de sănătate și scutirea angajatorilor de la contribuția pentru asigurări sociale pentru muncă în condiții deosebite sau speciale.

Fiscalizarea Tichetelor de Masă și a Voucherelor de Vacanță

Un alt aspect important al noii legi este fiscalizarea tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță. Începând cu ianuarie 2024, valoarea acestor beneficii va fi inclusă în calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate, cu o rată de 10%, ceea ce va duce la o taxare totală de 19% pentru aceste beneficii începând cu anul următor.

Concluzie

Modificările aduse de Legea 296/2023 reprezintă o provocare majoră pentru companiile din domeniile IT, construcții, agricultură și industria alimentară. Aceste schimbări necesită o adaptare rapidă și eficientă din partea departamentelor de salarizare, precum și o comunicare clară cu angajații pentru a naviga cu succes prin noul peisaj fiscal.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Centrale peleți de calitate superioară pentru eficiență maximă. Economisește energie și bani cu noile tehnologii!

Vezi Ofertele