stiribucuresti.ro soferii loviti de doua ori la inceputul lui iulie carburanti mai scumpi si tarife rca majorate

Șoferii loviți de două ori la începutul lui iulie: carburanți mai scumpi și tarife RCA majorate

De la 1 iulie, șoferii din România vor trebui să plătească mai mult pentru benzină și motorină din cauza creșterii accizei. Această modificare va adăuga aproximativ 40 de bani pe litru la costul combustibililor, afectând bugetele celor care depind de mașină pentru deplasările zilnice.

Contextul economic al majorării

Această creștere a accizei vine într-un moment dificil, marcat de inflație și costuri de trai în creștere. Prețurile carburanților sunt influențate de cotațiile internaționale Platts, un indicator esențial pentru prețurile combustibililor pe piața angro. Astfel, o creștere a acestor cotații determină automat majorări ale prețurilor la pompă, afectând direct șoferii români​.

Scumpirea tarifelor RCA

Pe lângă scumpirea carburanților, șoferii se vor confrunta și cu o creștere a tarifelor pentru asigurarea obligatorie RCA. După falimentul companiei Euroins, care a lăsat peste 2,8 milioane de asigurați fără acoperire, Guvernul a impus o plafonare temporară a tarifelor RCA. Această măsură a expirat la începutul lunii iulie, iar tarifele RCA vor crește din nou, punând o presiune suplimentară pe bugetele șoferilor​ .

Detalii despre noile tarife RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat noile tarife de referință pentru polițele RCA, care indică o creștere medie de aproximativ 6%. De exemplu, pentru un șofer de 35 de ani cu un autoturism fabricat în 2016 și cu o capacitate cilindrică de 1685 cmc, prețul poliței RCA va crește de la 3152 lei în octombrie 2023 la 3265 lei în ianuarie 2024. În cazul unui șofer de 51 de ani cu un autoturism fabricat în 2007, cu o capacitate cilindrică de 998 cmc, prețul va crește de la 958 lei la 1005 lei​.

Consecințe și măsuri pentru șoferi

Aceste creșteri vin într-o perioadă în care mulți șoferi își planifică vacanțele de vară și se pregătesc pentru cheltuieli suplimentare. Este important ca șoferii să fie conștienți de aceste schimbări și să își ajusteze bugetele în consecință pentru a evita surprizele neplăcute. Planificarea financiară atentă și verificarea periodică a prețurilor la carburanți și RCA pot ajuta la gestionarea mai eficientă a acestor costuri crescute.

Invitație la acțiune

Distribuie acest articol și împărtășește-ți experiențele legate de aceste majorări de prețuri în comentarii! Informațiile pot fi utile și pentru alți șoferi care se confruntă cu aceleași provocări.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Depozit materiale construcții Mathaus - tot ce ai nevoie pentru proiectele tale. Cumpără acum la cele mai bune prețuri!

Vezi Ofertele