stiribucuresti.ro subventiile agricole in romania marile beneficii pentru latifundiarii straini 1

Subvențiile Agricole în România: Marile Beneficii pentru Latifundiarii Străini

Guvernul României Majorează Bugetul APIA

Recent, Guvernul României a aprobat un memorandum pentru majorarea bugetului Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), suplimentând limitele de credite de angajament și bugetare cu 365 milioane lei. Aceste fonduri vor fi folosite pentru plata subvențiilor agricole, inclusiv ajutoarele naționale tranzitorii și sprijinul pentru criza din Ucraina.

Sumele Alocate

Subvenția de 100 de euro pe hectar pentru culturile înființate în toamna anului 2022 și 100 de euro per unitate vită mare (UVM) pentru fermele de porci și păsări este una dintre prioritățile acestui program. Plățile sunt așteptate să înceapă la sfârșitul săptămânii curente.

Beneficiarii Subvențiilor

Un aspect controversat al acestor subvenții este faptul că o mare parte a acestor fonduri ajung la latifundiarii străini, care dețin suprafețe extinse de teren agricol în România. Acești investitori beneficiază de subvenții generoase, în timp ce fermierii locali se confruntă adesea cu dificultăți financiare.

Impactul Asupra Fermierilor Români

Fermierii români se plâng adesea de concurența neloială pe care o reprezintă marile corporații agricole străine, care au acces la resurse și tehnologii superioare. Subvențiile agricole destinate inițial sprijinirii micilor fermieri sunt astfel redirecționate către jucătorii mari din piață, afectând competitivitatea agriculturii locale.

Necesitatea Reformelor

Există voci care cer reforme în sistemul de subvenții agricole, pentru a asigura o distribuție mai echitabilă a fondurilor și pentru a sprijini mai eficient fermierii locali. O mai bună reglementare și monitorizare a utilizării acestor fonduri ar putea contribui la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii românești.

Concluzie

Majorarea bugetului APIA și alocarea subvențiilor sunt măsuri necesare pentru sprijinirea agriculturii, dar este esențial ca aceste fonduri să fie distribuite în mod echitabil și să susțină fermierii locali. Reformele în acest domeniu sunt cruciale pentru asigurarea unei agriculturi competitive și sustenabile în România.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Știri auto și noutăți din lumea automobilismului. Descoperă cele mai recente lansări și inovații! Rămâi informat!

Citește Acum