stiribucuresti.ro transportul transarea si prepararea carnii de porc in perioada sarbatorilor de craciun

Transportul, transarea și prepararea cărnii de porc în perioada sărbătorilor de Crăciun

Transportul, transarea și prepararea cărnii de porc, mai ales în perioada sărbătorilor de Crăciun, necesită respectarea unor reguli stricte de igienă și siguranță alimentară pentru a preveni riscurile de contaminare și pentru a asigura calitatea produselor. Iată câteva reguli esențiale stabilite de autoritățile veterinare și de siguranță alimentară:

1. Transportul Cărnii de Porc

 • Temperatură Controlată: Carnea de porc trebuie transportată la o temperatură care nu permite dezvoltarea bacteriilor. Ideal, acest lucru înseamnă menținerea cărnii la o temperatură de refrigerare, sub 4°C.
 • Ambalare Corespunzătoare: Carnea trebuie ambalată într-un mod care previne contaminarea și contactul cu alte alimente sau suprafețe.
 • Vehicule Curate: Vehiculele utilizate pentru transport trebuie să fie curate și dezinfectate pentru a evita contaminarea încrucișată.

2. Transarea Cărnii de Porc

 • Igienă Riguroasă: Transarea cărnii de porc trebuie să se facă în condiții de igienă riguroasă, folosind ustensile curate și dezinfectate.
 • Suprafețe Curate: Suprafețele de lucru trebuie să fie curate și dezinfectate înainte și după folosire.
 • Evitarea Contaminării Încrucișate: Se recomandă utilizarea unor ustensile și suprafețe separate pentru carnea crudă și pentru alte alimente.

3. Prepararea Cărnii de Porc

 • Gătirea Completă: Carnea de porc trebuie gătită complet pentru a distruge orice bacterii sau paraziți potențiali. Temperatura internă a cărnii ar trebui să atingă cel puțin 71°C.
 • Depozitare Sigură: Carnea gătită trebuie depozitată separat de carnea crudă și la o temperatură sigură pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
 • Igienă Personală: Persoanele care manipulează carnea trebuie să aibă o igienă personală riguroasă, spălându-se pe mâini înainte și după manipularea cărnii.

4. Reguli Suplimentare

 • Verificarea Sănătății Animalelor: Este important ca porcii sacrificați pentru Crăciun să fie verificați de un medic veterinar pentru a asigura că sunt sănătoși și liberi de boli.
 • Evitarea Consumului de Carne Crudă: Se recomandă evitarea consumului de carne crudă sau insuficient preparată, cum ar fi carnea afumată sau uscată, care nu a fost supusă unui proces de gătire.

Respectarea acestor reguli este esențială pentru a asigura siguranța și calitatea cărnii de porc, protejând sănătatea consumatorilor.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Știri din surse sigure și verificate. Rămâi informat cu cele mai de încredere știri! Află cele mai relevante informații!

Citește Acum