stiribucuresti.ro zero toleranta la volan noile sanctiuni drastice pentru soferii sub influenta

Zero Toleranță la Volan: Noile Sancțiuni Drastice pentru Șoferii Sub Influență

Un Nou Pas Spre Siguranța Rutieră

Într-o măsură radicală menită să sporească siguranța rutieră, Camera Deputaților a adoptat recent un proiect de lege care prevede suspendarea permisului auto pentru 10 ani pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Inițiativa, promovată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, a fost adoptată cu unanimitate, reflectând un consens puternic asupra necesității unor măsuri drastice în fața pericolului reprezentat de conducerea sub influența alcoolului sau drogurilor.

Contextul Legii

România se confruntă de ani buni cu un număr alarmant de accidente rutiere cauzate de șoferii aflați sub influența alcoolului sau drogurilor. Statisticile arată că țara noastră ocupă un loc fruntaș în Europa la capitolul decese rutiere, o realitate dureroasă ce a impus necesitatea unei intervenții legislative severe. Robert Cazanciuc a subliniat că scopul acestei legi este reducerea semnificativă a numărului de victime pe șosele și descurajarea comportamentelor iresponsabile la volan.

Ce Prevede Legea?

Conform noii legi, orice șofer prins conducând sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive va primi, pe lângă condamnarea penală, și o interdicție de a mai conduce un vehicul pentru o perioadă de până la 10 ani. Aceasta reprezintă o schimbare majoră față de legislația anterioară, unde perioadele de suspendare a permisului erau considerabil mai scurte. Legea modifică articolul 66 din Codul Penal și se aplică imediat după promulgare.

Reacții și Implicații

Adoptarea acestei legi a generat o serie de reacții, atât pozitive, cât și negative. Pe de o parte, este lăudată ca un pas esențial pentru creșterea siguranței rutiere și reducerea numărului de accidente grave. Pe de altă parte, există critici care susțin că măsura este prea dură și ar putea avea efecte negative asupra reintegrării sociale a celor sancționați. Cu toate acestea, susținătorii legii argumentează că beneficiile acesteia, în termeni de vieți salvate și reducerea riscului pe drumurile publice, depășesc cu mult potențialele dezavantaje.

Efectele Anticipate

Se așteaptă ca această lege să aibă un impact semnificativ asupra comportamentului șoferilor. Frica de a pierde permisul pentru un deceniu este de natură să descurajeze multe persoane de la a se urca la volan sub influența alcoolului sau drogurilor. De asemenea, legea ar putea contribui la o schimbare culturală în ceea ce privește atitudinea față de consumul de alcool și substanțe psihoactive în contextul conducerii auto.

Concluzie

Adoptarea legii care prevede suspendarea permisului auto pentru 10 ani pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan reprezintă un moment decisiv pentru siguranța rutieră din România. Deși controversată, această măsură severă este văzută de mulți ca fiind necesară pentru a aborda o problemă gravă și persistentă. Rămâne de văzut dacă va reuși să reducă semnificativ numărul de accidente și să schimbe comportamentele riscante pe șoselele țării.

A fost utila pagina ?

Click pe stele pentru a vota

Media / 5. Voturi

Niciun vot inca, fii prima persoana care voteaza.

Servicii de administrare imobile eficiente și profesioniste. Gestionăm imobilele tale cu maximă responsabilitate!

Află Mai Multe